Wat is Osteopathie

Wat is osteopahtie

Ons lichaam is 24 uur per dag in beweging. Zolang je geen klachten hebt, ben je daar niet bewust van en dat hoort ook zo. Een gezond lichaam functioneert zonder pijn en bewegingsbeperkingen. Pas wanneer er ergens in het lichaam spanningen of blokkades ontstaan, realiseer je je pas hoe complex je lichaam doorgaans functioneert.

Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij het lichaam wordt bekeken, onderzocht en behandeld als één geheel. Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. De osteopaat heeft kennis van de verschillende lichaamssystemen, zoals botten, spieren, zenuwen, bindweefsel, bloedvaten en organen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.

De osteopaat zal de verschillende lichaamssystemen met zijn handen onderzoeken op spanningen, blokkades of verminderde beweeglijkheid.
Het komt vaak voor dat de oorzaak van een klacht in een ander deel van het lichaam wordt gevonden, dan waar de symptomen optreden. Zo kan een klacht aan de schouder veroorzaakt worden door een vastzittende wervel en kunnen rugklachten optreden door overprikkeling van de darmen.

Bij de behandeling van de klachten zal de osteopaat de bewegingsverliezen (blokkades of spanningen) van de desbetreffende weefsels opheffen. Op deze manier wordt de natuurlijke bewegelijkheid terug gegeven aan het lichaam en het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Osteopathische behandelingen zijn mogelijk voor zowel volwassenen, kinderen als baby’s, waarbij iedere doelgroep zijn eigen behandelmethoden kent.

Osteopathie is geen vervanger van huisarts, specialist of kinderarts, maar werkt hier graag mee samen. Waar nodig zal de osteopaat hier ook zeker naar doorverwijzen.

Wilt u meer uitgebreide informatie hebben over osteopathie bezoek dan de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie.