Baby’s en Kinderen

Een baby die veel huilt. Een kind dat slecht slaapt, hoofdpijn heeft of onverklaarbare buikpijn. Soms hebben baby’s en kinderen klachten zonder dat daarvoor direct een duidelijk aanwijsbare oorzaak is. Een vervelende situatie voor zowel uw kindje, als uzelf.

Baby’s
Als een baby wordt geboren wil je graag onbezorgd genieten van dat kleine wondertje. Niet alleen voor mama, maar ook voor de kleine is een bevalling een hele prestatie. Er worden tijdens de geboorte grote krachten uitgeoefend op een babylichaampje. In de meeste gevallen vangt de veerkracht van het lichaam en de schedel die druk goed op en is uw baby kerngezond.

Het komt echter ook voor dat baby’s niet alles op eigen kracht kunnen opvangen. Deze baby’s hebben een wat lastigere start en zijn huilerig, onrustig en snel geprikkeld (door geluid, bezoek of tijdens het verschonen en voeden). Ook slaapproblemen, problemen met zuigen en slikken, darmkrampjes, spugen, keel-, neus- en oorproblemen kunnen symptomen zijn waaruit blijkt dat een baby niet lekker in zijn vel zit.

Een osteopaat kan voor deze problemen dikwijls een oplossing bieden. Met zijn handen onderzoekt de osteopaat het lichaam van uw baby op spanningen en blokkades, waarna deze met zachte technieken wordt behandeld. Hierbij wordt niets geforceerd!
Het doel is om de natuurlijke beweeglijkheid in het lichaam terug te brengen, waardoor klachten verminderen of worden opgelost.

Kinderen
Het behandelen van kinderen is in vele opzichten anders dan bij volwassen. Een kind is volop in ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal. Uw kind zit in een continu leerproces wat letterlijk met vallen en opstaan gepaard gaat. Op het moment dat die ontwikkeling niet helemaal goed verloopt, kan een osteopaat helpen om het kind zich weer lekker in zijn vel te laten voelen.

Er zijn verschillende klachten of problemen waarbij een osteopaat kan helpen (bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, keel-, neus – en oorproblemen, eczeem en allergieën). Ook bij kinderen met motorische ontwikkelingsproblemen, gedrags- en leerproblemen, hyperactiviteit en dyslexie kan met osteopathie een positief effect behaald worden.

Hoe ziet de behandeling van baby’s en kinderen eruit?
Elke ontwikkelingsfase van een kind vraagt om een specifieke benadering. Een baby is anders dan een peuter, en een peuter vereist een andere behandeling dan een kleuter of puber. Zo heeft ieder kind zijn eigen unieke benadering binnen de osteopathie. De eerste keer dat u met uw kind bij de osteopaat komt, worden er vragen gesteld over de klacht(-en) en over eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoontes. Vervolgens wordt het gehele lichaam van uw kind onderzocht.

Het vraaggesprek (anamnese), onderzoek en de behandeling zijn specifiek afgestemd op de ontwikkelingsfase en de gevoeligheid van uw kind. Er wordt naar elk kind individueel gekeken wat het aan kan en nodig heeft. Aan het einde van de anamnese en het lichamelijk onderzoek worden de bevindingen met u en uw kind besproken. Indien daar aanleiding voor is, kan de osteopaat u ook doorverwijzen. Het behandelplan wordt opgesteld waarna de behandeling kan beginnen. De periode tussen de behandelingen varieert van één tot enkele weken. Zo krijgt het lichaam van uw kind de tijd om te reageren op de behandeling en om tot een nieuw evenwicht te komen.

Een goede voorbereiding helpt om uw kind gerust te stellen. U kunt van te voren uitleggen wat er gaat gebeuren, dat de osteopaat aan zijn of haar lichaam zal voelen, maar geen pijn zal doen. Samen kunt u de foto’s op de site bekijken. Het is voor uw kind prettig dat hij geen honger heeft en uitgerust is. Er is wat speelgoed aanwezig, maar een eigen favoriete knuffel of speeltje is natuurlijk ook fijn.